Erlandergården

Besök skolhuset och minnesgården med utställningen "Hovdräkt och vandrarkängor - Välfärdssamhällets framväxt. Tage och Aina Erlanders saker och kläder berättar 1901-1990".
Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. I skolhuset, bygdens äldsta folkskola, verkade Erik Gustaf Erlander som lärare och sonen Tage gick i skola. En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901. Familjen Erlander har återskänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet. I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt.
Minnesgården har även andra tillfälliga sommarutställningar, en giftshop och café.

Under 2017 tillkom en utställning av konstnären Karin Broos som 1996 gjorde en serie målningar baserade på foton från åren då Frykenstrand var semesterhem för husmödrar. Tavlorna har satts in i sitt sammanhang i en utställning som handlar om husmorssemestrar. Från 1940-talet och framåt åkte hundratusentals kvinnor iväg till Frykenstrand och andra semesterhem, för att för en gångs skull få koppla av från ansvaret för hem och barn.

Njut av lite dryck och en bit av den goda Ransäterskakan som finns att köpa i minnesgårdens kaffeservering.

Högtidlighållandet av Tage Erlanders födelsedag brukar hållas i mitten av juni. I år planeras det att genomföras under augusti istället men på grund av pandemin avvaktar man med datum och program.

Torsdagsklubben, som är samlingsnamnet för Erlandergårdens populära sommararrangemang, är planerade att fortsätta även denna sommar.
Datum och teman för de fyra kvällarna är:
1 juli, hembygden.
8 juli, litteraturen.
15 juli, idrotten.
5 augusti, politiken.
Information om de olika evenemangen kommer du att finna på Erlandergårdens webbplats eller i evenemangskalendern på www.visitmunkfors.se så fort innehållet släpps.
Öppettider
INFO
Plats
2021

5 juni-27 juni
Tisdag-söndag klockan 11.00-16.00

29 juni-14 augusti
Tisdag-söndag klockan 10.00-17.00

15 augusti-15 september
Tisdag-söndag klockan 11.00-16.00

Måndagar och midsommarafton stängt.
Arrangör
Erlandergården
Erlandervägen 5
684 93 Ransäter
erlandergarden@telia.com
Namn
Erlandergården
Adress
Erlandervägen 5
684 93 Ransäter
Kommun: Munkfors
Beskrivning
Erlandergården ligger centralt beläget i Ransäter med närhet till Klarälven, museum och logi med mera.
Vägbeskrivning
Länsbuss linje 600 stannar precis utanför Erlandergården.
Tillbaka
Ransäter
Besök hemsida
Historia
Hus & kulturmiljöer
Museum

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 70 kr
Beskrivning:
Inkluderar guidad visning.
Pristyp: Barn och ungdom
Pris: 0 kr
Beskrivning:
Under 18 år.