Hästskoholmen naturreservat

Hästskoholmen - en ö i Klarälven, som numera är naturreservat med växlande natur och en gedigen historia.
Hästskoholmen är ett område som bjuder på såväl naturvärden som rekreationsmöjligheter, i en kulturhistoriskt intressant miljö. I början av 1800-talet var det en nöjesplats för herrskapen, med ett lusthus som fungerade som balsal, där man även hade teaterföreställningar. Först mot slutet av 1800-talet öppnades Hästskoholmen upp som en allmän festplats för ortsborna.
På Hästskoholmen har det även funnits ett kallbadhus och ett ungkarlshotell för arbetare som kom "bortifrån" för att jobba på Munkfors bruk.
Ungkarlshotellet har även varit en inkvartering för ishockeylandslaget som var på träningsläger i Munkfors inför VM 1954. Tre Kronor inledde sina pass med isträning på Klarälven på förmiddagarna, innan dom begav sig till Klingevi, nuvarande Munkfors Arena.
För en tid sedan inleddes en restaurering av den cirka två hektar stora ön, som ett led i det ekologiska projektet LIP i Klarälven. Bland annat har badplatsen vid "Lillälva" återställts, dessutom är Hästskoholmen åter tillgänglig för gående genom den flytbro som förbinder ön med Laxholmen.
Här finns sällsynta arter av både växter och djur och eftersom man nu har klassat området som naturreservat så innefattar det vissa föreskrifter.

Det är förbjudet att:

- framföra fordon.
- rida.
- tälta.
- medföra okopplad hund eller annat husdjur.
- elda, annat än på anvisad plats.
- störa djurlivet.
- lämna avfall.
- skada levande eller döda träd, buskar eller annan växtlighet.
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller annan liknande anordning.
- anordna tävlingar.
Öppettider
INFO
Plats
Året runt.
Arrangör
Munkfors kommun
Smedsgatan 16
684 30 Munkfors
kommun@munkfors.se
Namn
Hästskoholmen
Adress
Laxholmsvägen
684 31 Munkfors
Kommun: Munkfors
Vägbeskrivning
Vägvisning Gamla Bruket. Länsbuss, linje 600, stannar vid busstationen i Munkfors centrum cirka 1 kilometer från Bruksområdet.
Tillbaka
Munkfors
Besök hemsida
Natursevärdheter
Familj
Historia