Säterrundan

Vandringsleden Säterrundan har fått sitt namn efter de många sätrarna som ligger utefter stigen. Tio stycken sätrar eller rester därav finns markerade med en liten skylt.
Längd: cirka 4,2 kilometer.
Tidsåtgång: cirka 2 timmar.
Fotbeklädnad: vandringsskor.
Mobiltäckning: finns.
Färg på markering: röd.

Om leden:
Vandringen startar vid Vågsjöstugan, håll vänster längs med grusvägen en bit tills det dyker upp en rödmärkt pil som pekar upp i skogen. Följ pilen, efter en stund passeras en återuppbyggd säterstuga. Stigen fortsätter uppför och passerar många minnesmärken efter säterstugor. Efter skylten "Gröna kullen" leder stigen nedför, förbi några stora kalhyggen till Vågsjövägens vändplats, gå då grusvägen till höger tillbaka till Vågsjöstugan. Hälften av vandringen går i svag uppförsbacke och resten i nedförslut och planmark. Stigen är smal och ringlar sig i barrskog med lite lövinblandning på några ställen. Under sensommar och höst finns det gott om bär och svamp utefter leden.

Övrigt:
I den återuppbyggda säterstugan finns en öppen spis och gästbok. Utanför stugan finns grill att låna. Vid Vågsjöstugan finns grill och under sommarhalvåret utemöbler. Stugan ligger vid badplatsen, som vid lågvatten har en liten sandstrand. Sjön är utmärkt att bada i, däremot inte att fiska i. Fisken i Vågsjön har höga halter kvicksilver pga försurning, och därför rekommenderas inte gravida och unga kvinnor att äta fisken. Det finns möjlighet att hyra bastun av orienteringsklubben, som äger stugan.

Vägbeskrivning:
Från Turistbyrån, kör rakt fram i rondellen och förbi OKQ8, kör över bron och ta vänster mot Munkfors Förenings- och konferenscenter, sväng sedan höger in på grusvägen. Kör några kilometer uppför backen och sedan ligger Vågsjöstugan på vägens högra sida invid en parkeringsplats. Leden börjar något längre fram på vägen.

Naturvärde:
Bär- och svampmarker.

Kulturvärde:
Leden har fått sitt namn efter de många sätrarna som ligger utefter stigen. Tio sätrar eller rester därav finns markerade som kulturminnen med skyltar.

Några vandringstips:
- Karta är bra att ha med sig.
- Bra skor! Beroende på väder, årstid och terräng kan det vara blött i marken.
- Täckande kläder kan ge bra skydd mot fästingar.
- Lätt packning med till exempel skavsårsplåster, mobil och frukt. Glöm inte vattnet!
- Tänk på allemansrätten, ta reda på vad du får och inte får göra.

Vid problem såsom träd över väg eller något liknade, kontakta turistbyrån 0563-54 10 81.
Öppettider
INFO
Plats
Vår-höst.
Arrangör
Munkfors-Ransäter Turistbyrå
Tallåsvägen 12
684 30 Munkfors
tourist@munkfors.se
Namn
Vågsjön
Adress
VÅGSJÖN
2
684 93 Ransäter
Kommun: Munkfors
Tillbaka
Ransäter
Besök hemsida
Natur
Vandra
Vandringsled